mandag, desember 31, 2007

God kveld

Dagbladet er en skikkelig seriøs avis som stadig finner fram til store og tunge nyheter til å fronte dagens oppslag. På årets siste dag valgte den vaklende avisen å prioritere og fortelle verden at en svensk programleder i en norsk radiokanal slutter i jobben. Jeg vil med dette få lov å ønske Dagbladet og dets leser et riktig Godt Nytt År!

lørdag, desember 29, 2007

Variable fartsgrenser

På innfartsveien til Oslo har det i det siste kommet opp skilt som endrer fartsgrensen etter trafikkbildet. Dette er ganske lurt. På dagtid med stor trafikk er fartsgrensen 60 km/t, men på kveld og nattestid er fartsgrensen 80 km/t(to røde og hvite ringer i bildet) . Da er det heller ikke mange biler på veien, og en høyere fartsgrense er fornuftig. Det er imidlertid frivillig å velge om forholdene tilsier en lavere hastighet enn det som er lovlig på stedet. Det er tilogmed opp til den enkelte sjåfør. Men som jeg har sett mange ganger er risikovurdering overhodet ikke tema for mange som kjører bil. Jeg siterer fra et TV-innslag om veitrafikk: Ta vekk mennesket som sjåfører og overlat til teknikken, og antallet ulykker i trafikken blir tilnærmet null. Og det tror jeg på, men det er mer moro å kjøre enn å sitte på....

Hol-Aurland

Det er flere alternativer for veifarende mellom vest og øst i Norge. De vanligste er å følge E-16 via Lærdal og Fagernes til Oslo, eventuellt kjøre over Hardangervidda på riksvei 7, inkludert ferje mellom Brimnes og Bruravik, og noen velger tilogmed å kjøre over Haukeli om det ikke er andre alternativer(dårlig vær). Denne gange gikk imidlertid turen over det som tidligere var ansett som "hovedveien" over fjellet. Nemlig riksvei 50, via Aurland og Hol. Det er en sinnsykt svingete vei opp i fjellet, med mange lange trange tuneller. Møter du et vogntog på feil sted(bildet), kan du risikere å måtte rygge noen kilometer, men det er en morsom vei å kjøre. I dag var det ganske glatt og spesielt morsomt da det ble noen rolige kontrollerte skrens i enkelte svinger.

fredag, desember 28, 2007

Julebukktid i noen dager

Julebukk er en populær aktivitet som utspiller seg i romjulen. Julebukkenes sang og tilhørernes godter er noe man absolutt bør sette pris på. Julebukk er en tradisjon hvor fortrinnsvis unger kler seg ut og går fra dør til dør og synger julesanger. Utkledninger som nissegutt, nissejente, bunader og andre gode norske figurer er ofte populæt når man går julebukk, og da bør det vanke godteri og frukt fra de som blir sunget for. Det er vanlig å gå julebukk fra 2. juledag og helt frem til nyttårsaften. Norge er er land med mange tradisjoner. Samtidig oppdager man stadig at vi adopterer tåpelige skikker, som f.eks halloween. I et bredt utvalg av skikker og tradisjoner har det blitt viktigere å holde egne tradisjoner i hevd. Derfor; Gå julebukk!

torsdag, desember 27, 2007

Er våren her allerede?


Jeg var i skogen i dag, og der var det vår. Seks varmegrader, regn og mange bekker små. Det var ikke noe snø igjen, kliss vått over alt og vannet sildrer fra snøsmelting i høyden. Det er ganske fint, men det er ganske fint med kuldegrader og snø også. Spesielt på denne tiden av året. Til middag i dag var det faktisk tordenvær! Det er jo ikke så rart, det er jo midtsommer på andre siden av kloden.

mandag, desember 24, 2007

Mars og Månen

Planeten Mars er i år på sitt nærmeste i forhold til jorden. Den nøyaktigee datoen var 18. desember, men om noen få timer passerer planeten bak månen, og da vil det et kort øyeblikk se ut som månen har fått en rød vorte. Grunnen til at Mars ser rustrød ut er faktisk at den er dekket av rust.... I shit You not. Det er et mildest talt sjeldent skue. Neste gang Mars er så nærme Jorda blir ikke før i 2016, og da skal det godt gjøres at den passerer bak månen igjen. Det som er synd er at jeg ikke klarte å ta bilde av det som skjedde da det skjedde. Min Ixus, gjennom kikkerten, fungerte ikke optimalt under de regjerende lysforhold, så mitt bilde er fra litt tidligere i natt. Jeg vil derfor peke mot et bilde konstruert av Knut Jørgen Røed ØdegaardAstronomi.no for å se hvordan det egentlig var. Jeg ønsker meg en skikkelig stjernekikkert.

Blogged with Flock

søndag, desember 23, 2007

Førjulstemning

Det er en fin dag i Oslo i dag, igjen. Tåka ligger tjukk nedi byen, og vi som bor i høyden har sol og fint vintervær. Håper det kommer litt snø og løypenettet prepareres, så vi kan finne fra skia snart. Jeg gleder meg allerede. I morgen kveld er alt over. Kaoset har lagt seg, og omgivelsene trer tilbake fra oppjaget julemas i shoppinhelvetets tegn. Se på søppelberget i morgen kveld. God forbruksjul!

Skoltesøndag eller skitne søndag

Skoltesøndag er i dag, og da skal alle resterende smalahover fra årets sesnong spises opp. Etter i dag skal det ikke ligge igjen noe smalahover noe sted, og det spises ikke smalahove igjen før slutten av september neste år, i følge en gammel tradisjon. Hodene blir harske og smaker ikke godt om de ligger over jul. Derfor spises smalahove kun et par måneder på seinhøsten. Så litt om skitne søndag. Også dette er en gammel tradisjon, som jeg heller ikke følger. I dag skal man altså kun gå i skitne klær. Vanligvis var det på med reine klær på søndag, men ikke i dag, siden jula kommer i morgen. Og julaften skal man ha nyvaskede klær. Derfor, skitne søndag. Vel, det er mange rare tradisjoner jeg velger å ikke følge. Skal komme tilbake med mer om dette seinere. Fortsatt god jul.

Blogged with Flock

lørdag, desember 22, 2007

Sola snur!

Det går mot lysere tider igjen. Sola snur akkurat nå! Vi har hatt årets lengste natt, og snart blir dagene merkbart lengre. I dag kan vi si at vi har hatt omvendt St. Hans....eller? Uansett, vintersolverv har vært, og det var nå klokken 07.08. Det var det offisielle snutidspunktet for sola.. Det betyr at Solen har sin sydligste posisjon på himmelen. I Oslo kommer sola denne dagen bare 6,5 grader over horisonten og dagen er nesten 13 timer kortere enn ved sommersolverv i juni. Ved polarsirkelen står sola i horisonten og lenger nord er det mørketid. Jordens årstider skyldes at jordaksen heller. Helningsvinkelen er for tiden 23,5 grader og endrer seg meget langsomt med en periode på 41 000 år. For tiden retter aksen seg opp slik at polarsirkelen flytter seg noen meter nordover fra år til år. I tillegg er jordbanen rindt sola eliptisk. Det vil si avlang, og jorda er nærmest sola om vinteren.

fredag, desember 21, 2007

Gratulerer med dagen

Jeg oppdaget til min store overraskelse at jeg har navnedag i dag. Dermed: Gratulerer med dagen!

Fargeprofilering

Jeg fant en lettfattelig og ganske innholdsrik artikkel om fargeprofiler på kreativ1. Her kan du blant annet teste om nettleseren din støtter fargeprofiler. Og min veldig enkle test viser at det gjør kun Safari. Ikke noen av mine andre nettlesere gjør det. På bildet kan du se resultatet. Jeg har satt sammen ett bilde hvor mine fire nettlesere viser samme bilde, og hvordan nettleserne viser bildet på skjermen. Om du klikker her kan du teste din egen nettleser.. Bla nedover til du ser bildet.

torsdag, desember 20, 2007

Fugletitting


Det ble sen frokost etter en tur på Lutvann i dag. Og utenfor kjøkkenvinduet var det fullt liv med diverse fugler og ekorn. Det var rett og slett fest for firbente og flygende. Rett og slett moro. Fikk nesten ikke spist selv.....joda. Lurer på om denne fuglen er av arten Stillits (Carduelis carduelis) som er i finkefamlien. En sjelden gjest i disse trakter, men i dag ver det faktisk seks eller flere utenfor her.

Fakkeltog og juleferie


Tradisjonen tro arrangerte skolen fakkeltog til Lutvann i år også. Grytidlig gikk ferden fra skolen til lutvannet, der det var bål og allsang. Også i år var det noen foreldre som var med. Det er flott når morgenlyset kommer over speilblank is. Jeg kan ikke huske sist isen var så fin så tidlig på vinteren. I fjor var det ikke gangbar is før på nyåret, men nå er isen mer en 13 cm tjukk. Mer enn nok for å ta isen i bruk. Det blir kanskje til at jeg kjøper skøyter i dag, for å rusle rundt på isen.

tirsdag, desember 18, 2007

Isen er kanskje trygg?

Jeg har i allefall testet islagte Lutvann. I fjor var det ikke is på dette vannet før i Januar, men nå er isen 10 cm tykk, og det er mer enn det som trengs for å bære meg. Første gang jeg var på isen var jeg noe forsiktig, og det bør man være. Jeg ønsker meg ispigger.... I løpet av vinteren blir det kanskje anledning til et bad her? Skal teste mine gamle skøyter en dag. Jeg tror det er et par gamle Oscar Mathiesen-skøyter. Det er mulig jeg husker feil, men jeg er ganske sikker på at skytene ikke er Ballangrud-modellen. Det var det en annen kar som hadde.

Sommeren har kommet

Sommeren har kommet og forskerne som setter opp forskningsstasjonen Plateu Station B koser seg i det varme været. Temperaturen ha steget opp mot varme -20 grader og sola skinner fra skyfri himmel, melder yr.no

Blogged with Flock

søndag, desember 16, 2007

Hittegods


Jeg gikk tur med hunden i dag, og kom over noe hittegods på veien. Denne Passaten fant jeg ved inngangen til skogen, ikke langt hjemmefra, og etter litt etterforskning kom det fram at bilen er stjålet. Jeg så inn i bilen, og kunne ikke se tegn til brudd, og det så ut som bilen var nøkkelkjørt. Høyre sidevindu var nede, men ingen vindu var knust. Nå viser det seg i en statistikk at bilinnbrudd og biltyverier øker kraftig. En annen statistikk viser at biltyverier synker..... Hva skal en enkel sjel tro? Det som i allefall er sikkert er at denne bile er stjært, og eieren blir sikkert glad for å få den igjen. Det er barnesete bak i bilen. Ellers var det ikke mye av verdi, om tyven ikke har tatt det med seg.

Ekornsessongen er i gang


Ekornet vårt er tilbake og spiser fuglematen vi henger ut. Jeg lar meg lett begeistre av ekornets vanvittige fart og balanse. Helt uten frykt, og full av fart, kaster det seg fra gren til gren. Utrolig artig å se på mens jeg spiser frokost og koser meg med indisk te.

fredag, desember 14, 2007

Hva med stoppekran?

Noen av Dere som leser dette har kanskje fått med at det har vært et oljeutslipp i nordsjøen. Ikke så rent lite heller. Statfjord A platformen skulle laste olje over i en oljetanker. Det var underveis i dette arbeidet at en oljeledning røk tvert av. Og så pumpet det ut 3850 kubikkmeter olje rett i havet. 3850 kubikkmeter! Det høres ikke så ille ut før vi tar fram kalkulatoren. EN kubikkmeter er TUSEN liter. 3850 kubikkmeter blir da 3850000 liter. Jeg setter inn et par punktum så det er lettere å se: 3.850.000 eller som det kan skrives TREMILLIONERÅTTEHUNDREOGFEMTITUSEN liter. Det burde være mulig å oppdage at det renner ut noen millioner liter olje FØR havet er svart? La meg se......jeg oppdager ganske fort om jeg skulle komme til å sprøyte 30 liter bensin utenfor tanken på bilen under bensinfylling, vil jeg tro? Finnes det i 2007, i verdens rikeste land, verdens fremste oljenasjon, ikke noen automatiske overvåkingssystem som øyeblikkelig merker trykkfall i denne slangen? Hallo?

Blogged with Flock

torsdag, desember 13, 2007

Middag


Vi har alltid fisk på tirsdag, og i dag ble det som vanlig fiskemiddag. Jeg var innom butikken i dag og kjøpte laksefiléter. La fiskestykkene i en selvkomponert marinade med olivenolje og pesto som basis. Poteter ble satt til koking og grønnsaker kuttet opp. Gulerøtter, brokkoli og diverse paprika i forskjellige farger. Alt ble pakket i en aluminiumsfolie, dynket i litt olje, en dæsj margarin på toppen og litt salt og pepper. Fisken og grønnsakene puttet jeg samtidig inn i steikeovnen. Overvarme er fint å bruke. Når fisken har fått en mørk "passende" farge er maten ferdig. Server og ta i mot applaus. Suppa fra grønnsakene er en glitrende sjy over maten.... Lykke til.

Telefonkioskens dag

Det er en merkedag i dag. Også. For et par dager siden var det "den sivile luftfartens dag"! Det var selvsagt en rød dag i min kalender. I dag er det imidlertid "telefonkioskens dag", og i Norge var det totalt satt ut 420 telefonkiosker, men nå er det ikke mer enn 100 av disse røde gode gamle telefonkioskene igjen. Alle er vernet av Riksantikvaren etter en avtale inngått mellom Riksantikvaren og Telenor juini i år.

Blogged with Flock

Safran

Dagsprisen på Safran(Crocus Sativus Linneaus) er i skrivende stund kr 15700,- + mva. Det kreves omtrent 150 000 til 200 000 pistiller, eller ca 70 tusen krokusplanter, som må plukkes og renses for hånd, for et kilo safran. Og Iran eksporterer rundt 180 tonn i året. Og siden innhøsting forgår over to intensive uker virker dette ganske hektisk. Det blir altså 12600000000 planter som skal håndplukkes i løpet av de to ukene. Regnestykket fortsetter: Det blir da 1260000000 planter om dagen, om vi legger til grunn at det jobbes mandag til fredag, med frihelger. Om det jobbes hver dag i to uker blir det 900000000 om dagen om det er arbeidsdag hver dag uten fri i to uker. Hver time plukkes det altså 37500000 planter, hele døgnet, hele uka, i to uker. Ganske store mengder som skal til med andre ord. Eller Iranske kvinner(jeg går ut fra det...) , plukker omtrent 10400 planter i sekundet, døgnet rundt i to uker. Det er litt av en arbeiderflokk som har dette som sesongarbeid....

Blogged with Flock

tirsdag, desember 11, 2007

Monsterflyet har landet


Verdens største passasjerfly har landet i Oslo.

mandag, desember 10, 2007

Rydd plass i kialenderen

I morgen(tirsdag) kommer verdens største passasjerfly til Gardermoen. Det blir en høytidsdag for alle flytittere. Her kommer jeg til å satse på å være, om jeg rekker det. Men det er jobbing på dagen, men jeg skal forsøke å finne et par timer til å sitte på vollen på Gardermoen og se på flyet. Tips til andre som skal ta turen, og som ikke har vært på flytitting før: Ta med termos med varmt vann og pølser, og en liten pose nescafé. Pølsene holder varmen i termosen, og når de er spist kan vannet brukes til å lage pulverkaffe. Her er noen fakta om flyet som kanskje kommer: Det er en Airbus type A380 med en lengde på 73m, og den er 24,1m høy  og vingespennet er snaut 80m. Vingearealet er stort som fire hus, nemlig 845 m². Flyet veier 276,8 tonn, og total vekt med last er intill 590 tonn. Det er ganske mye. Flyets maks hastighet er 945 km/t og marsjhøyde er 40000 fot. 

Blogged with Flock

lørdag, desember 08, 2007

Legendariske Lars Monsen

Et utvalg Lars Monsen-utsagn hentet fra dagbladet.no, men skrivefeil er rettet:

-Lars ruler skog og mark..!!! (utmark)
-Døden hadde en gang en nær-Monsen-opplevelse
-Lars Monsen er egentlig død, mannen med ljåen har bare ikke turt å komme å hente han ennå
-Når Lars Monsen tisser, synker strømregningen.
-Lars Monsen can touch MC Hammer. evt  -Lars Monsen can touch MCs Hammer....
-Noen barn har Supermann-undertøy, Supermann har Lars Monsen-undertøy.
-Lars Monsen spiser ikke ost, han ER ost.
-Bjørnen går ikke i hi, den gjemmer seg for Lars Monsen.
-Lars Monsen går ikke på jakt, dyrene kommer til han.
-Lars Monsen sover ikke, han venter!
-Lars Monsens favorittmat er telefonselgere.
-Når Lars Monsen kommer, brenner ulvene bål for å holde ham på avstand!!
-Vet du hvorfor det fortsatt er bjørner i Canada? Svar: Lars Monsen lot de leve...
-MacGyver er avhengig av sin Swiss Army-kniv, Lars Monsen trenger ikke mere enn sitt skarpe blikk...
-Gud skapte ikke verden, han bare tilpasset lekerommet til Lars Monsen!!
-Chuck Norris er Guds misslykkede forsøk på å lage en replica av Lars Monsen.
-Når Monsemann kommer luskende,går ulven i flokk !!!
-Når Lars Monsen pisser i elva rømmer fisken.
-Lars kan komandere bjørner, han har for eksempel ordet "dø" og da faller bjørnen om, stein dau.
-Lars bruker sko for å skåne naturen.
-Hundene som drar sleden hans prøver faktiskt å flykte fra han.
-Mens vi kan ha lakris mellom tærne , har lars bark mellom tærne.
-Lars sa en gang  "det fine med kano er at det er både noe å padle i og et fint drikke beger".
-Lars svetter saltpetersyre
-4 nye mosearter er funnet på Lars.
-Når lars sier "bare et steinkast unna", ta heller fly dit IKKE GÅ!
-Det var engang en myggart som klarte å stikke igjenom huden til lars, den arten er nå utdødd.
-Lars må bruke ved som dasspapir, papir er ikke sterkt nok

Blogged with Flock

fredag, desember 07, 2007

JULAFTEN!!


I dag er dagen jeg har ventet på en stund. Fikk av gipsen og har ikke minst vasket foten. For første gang på 7 uker. Det var rimelig deilig om det kan sies på den måten. Ellers vil jeg benytte anledningen å takke legevakta i Oslo for god service i den tunge tiden. Her er et sitat fra dagens journalføring: "Fjerner halluxgips i dag. Såret er helt reaksjonsløst og fint i dag. Har nå gått 7 uker i gips, som planlagt. Ingen videre kontroll her...". Kort sagt er jeg tilbake i hverdagen. Endelig. I kveld blir det boblebad, men først er det trening. Huden på foten er merket av å ha gått innpakket i ukesvis, men med krem og vask og fotmassasje skal vi se om det blir gjort fremskritt og den beinharde huden snart skal bli myk og smidig igjen.

torsdag, desember 06, 2007

I morgen er det julaften

Det er faktisk helt sant. I morgen er det julaften. Da skal denne gipsen av, og foten skal vaskes. Det er ikke bare lett å hinke rundt med gips. Heldigvis har jeg sluppet unna krykker den siste uka, og vel så det. Mine gode gamle Teva-sandaler har kommet til heder og ære i snøen. Sandalen er tilpasset med deler av klatretau, og jeg bruker gipsen i sandalen, og klarer dermed å komme meg ganske greit rundt.