fredag, oktober 31, 2008

Journalisten beklager

Dette er norsk pressehistories tydeligste og minst bortforklarende beklagelser. Det er snakk om å legge seg helt flat, og bare beklage misforståelsen. Dermed er saken ute av verden fortere enn noen kan si minoritetsladningsbærerdiffusjonskoeffisientmålingsapparatur og fylkestrafikksikkerhetsutvalgssekretariatslederfunksjonene i samme setning.

Hvor er tvangstrøyene?

En gang i blant stiller jeg meg spørsmålet: Hva bruker politikere hjernen til? Svaret kom i dag, igjen. Ikke noe! Jeg har et forslag til et nytt register. Tankeløse politkere. Faktisk starter det akkurat nå. Legg inn forslag og begrunnelse. Injurierende tøv kommer ikke gjennom.

James Bond: Quantum of Solace


Filmen er sett, og det er ingen grunn til å la være. Dette er tidenes beste James Bond-film. Og det er kun EN ting som mangler. Det legendariske sitatet "Bond. My name is Bond". Hva har skjedd? Hvorfor er dette ikke med. Men i den store sammenheng er det faktisk ikke veldig viktig. Filmen står som en humoractionpåle, med verdens fremste effekt- og stuntmakere som virkelig briljerer og utnytter det som er mulig å gjøre IRL ved hjelp av det siste i teknologi på stuntfronten. Filmen starter med en ufattelig heftig biljaktscene, som imponerer helt hinsides med tanke på gjennomføring, bilkjøring, detaljebilder og kameraføringen. Fotografene i denne sekvensen kan like gjerne kalles stuntmenn/damer. Det er også en historisk heftig båtjakt litt uti filmmen, med like imponerende kameraføringer. Også i denne filmen, er det med solide innslag med free running, eller parkeur som det heter. Quantum of Solace er en studie i action, understatements og engelsk humor. Filmen bør bli pensum for alle adrenalinjunkies. Mot slutten er det imidlertid en fallskjermscene som er så hysterisk urealistisk at jeg nesten sovnet, men denne scenen var heldigvis ikke lang nok til det. Daniel Craig er den beste James Bond to date, tett fulgt av Pierce Brosnan. På delt tredjeplass er nesten alle de andre. Og nederst på James Bonds heltestige finner vi George Lazenby. En taper.
Hysterisk bra film, og dagens terning har seks på alle sider. Soleklar sekser.

Dagbladet har anmeldt filmen, og en forvirret anmelder gir kun terningkast tre. Forresten, Olga Kurylenko er IKKE russisk. Hun er Ukrainsk.

VG gir terningkast fire.

Nettavisen gir terningkast fire

Filmpolitiet hos NRK har anmeldt filmen.

torsdag, oktober 30, 2008

R I P

onsdag, oktober 29, 2008

Photoshelter vs. Digital Railroad

Photoshelter er en av flere smarte måter å lagre og disponere sine bilder på nett. En av flere. Det er mange som har brukt noe som heter Digital Railroad. Men de forsvant ut av business i går, på EN DAGS VARSEL! Stakkars kunder som ikke rakk å flytte bildene sine derfra det døgnet de hadde mulighet. Det er litt kort med 24 timers varsel for å redde bilder fra en hel karriere som fotograf. Mange brukte Digital Railroad som base for hele sin fotobedrift, med salg av bilder direkte fra nett. Og så, over natten, legges butikken ned. Hva gjør man da? Jeg er i ferd med å teste Photoshelter, og skal etterhvert komme med noe å si i den sammenheng. Det er også noe som heter The Image File, som jeg også skal se nærmere inn i. Om noen har gode tips til alternativer. Legg igjen en kommentar med link.

Noen må snart stå fram som hetero

Hva er dette? Endelig en mulighet til å skrive "homo" i en tittel igjen? Jeg er en enkel mann fra Askim, og jeg skjønner ikke stresset med å skrive om alle som "står frem som homo". Hvorfor er det ikke like populært å skrive om noen som står frem som hetero? Gorgorothvokalist Gaahl har i et intervju snakket om sin kjærlighet, så viser det seg at denne kjæresten er mannlig. ALARM: Rydd plass til homotittel! Hallo? Mannen har funnet noen å være glad i. Flott! Det har jo ikke engang vært hemmelig. Hva er da nyheten? Det er et grunnlegende journalistisk spørsmål. For å få svar på alt vesentlig stiller journalister følgende spørsmål: Hvem, hva, hvor, når, hvordan og tittelspøsmålet: Er du homo? Da er nemlig saken i boks og tittelen klar. "Står fram som homo!". For ordens skyld, om noen ikke skjønner forsøket på ironisering. Jeg prøver å skrive at det er ett fett om du er homo eller hetero. For mange er det nok å ha noen å være glad i. Om det er en mann, dame eller en sykkel. Gi meg en pause. Hele intervjuet kan leses på blabbermouth

Trafikksikkerhet

Vi kjører vel ikke bil i 72 km/t samtidig som vi fotograferer, gjør vi vel? Det ser imidlertid veldig ut som det er fotografen som også kjører bilen, samtidig som han tar bildet. Det er snakk om simultankapasitet.....

Gratulerer med dagen

Det snør i Oslo i dag, og jeg kan i den anledning melde om stort kaos og lange køer i ettermiddag(om7-8 timer). Rushtrafikken kommer til å gå ekstra sakte, og det vil være mange kollisjoner, og biler som snurrer. Dette kommer av det overraskende snøfallet som kun har vært annonsert i to-tre dager i alle mediekanaler. Dessuten har det vel aldri snødd i Norge før? Spesielt ikke når det nærmer seg vinter og det blir kaldere i lufta. Det er klart det blir kaos. Snøen kommer som kjærringa på julekvelden. Like overraskende hvert år. Og vi bor i en såkald vinternasjon? Men vi gleder oss ikke over snøen som falt i fjor. Det står en ny vinter for døren. Mer snø kommer det garantert. Gratulerer!

mandag, oktober 27, 2008

Armen i do, i 300 km/t

Dagbladet melder i dag at "En fransk togpassasjer måtte hjelpes løs etter at han fikk armen sugd ned i togtoalettet", og i følge avisens informasjoner skjedde dette i 300 km/t. Jammen flaks det var en togdo og ikke en flydass.

Blogged with the Flock Browser

lørdag, oktober 25, 2008

Politi og oter

"– Det er ikke hver dag vi får slike oppdrag. Oteren bandt opp alle våre tilgjengelige ressurser, humrer operasjonslederen".  Dette melder Aftenposten ved hjelp av NTB i dag. Det er godt at politiet har resurser til å jage en oter ut av en butikk i disse lønnsforhandlingstider. De kunne kanskje brukt dødtiden på på skytetrening i stedet?

Blogged with the Flock Browser

Kassa i V75

Om jeg, mot alle odds, skulle klare kassa i dagens V75omgang. Blir det lenge til neste oppdatering på denne bloggen. Så får vi se om det er takk for meg i denne om gang, eller om jeg er tilbake ganske snart. Jeg ønsker meg med dette lykke til.

Blogged with the Flock Browser

onsdag, oktober 22, 2008

Tar en Laforet


Vincent Laforet er en relativt kjent fotograf i New York. Han er flink til å ha utstyret i orden, og tok med en god del for å dekke OL i Beijing. Det trengs kanskje ikke like mye fotoutstyr for å følge Kronprinsessen til Ukraina som for å dekke et OL for Newsweek. Nær sagt, heldigvis. Det skal bæres, og slepes rundt. Korte tidsfrister, lange bussturer, dårlig mobildekning og vanskelig, for ikke å si umulig, å sende fra hotellet. På denne turen hadde jeg med en Powerbook 15", iPod 160 gb m noicecanceling headset(fint på flyet), firewire800 kortleser fra sandisk, Lacie 160gb ekstern disk, Quantum batteripakke, to stykk Canon EOS 1 mkIII, 17-35mm, 28-70mm, 70-200mm og 28-300. Wi-fi sender for montering på kamera, ekstra minnekort, to stykk flash 580EXII og en ZoomH4 lydopptaker. Samt en Dell pocketPC som er kjekk å ha.

tirsdag, oktober 21, 2008

Trafikkbildet er kaos

Kievtrafikken er en lidelse. Det er totalt mayhem og det er vistnok kun en trafikkregel som følges slavisk. Ikke krysse dobbel sperrelinje. Men også den regelen virker veiledende. Minibussen vår snudde midt i veien, i det travleste krysset. Men det er en fin by.

mandag, oktober 20, 2008

Kiev underground

Her er kanskje en av Kievs mest kjente undergrunnsmusikere. Han var en flink og fingernem gitarist, men likevel hastet de fleste forbi. Han spiller på strømførende gitar med batteridrevet forsterker.

søndag, oktober 19, 2008

Stokeseier

Stoke-Totenham 2-1. Gratulerer.

Godlukt eller hva?

Dette er en stor plakat med reklame for noe på et språk jeg ikke skjønner. Trolig Ukrainsk, siden jeg er i Kiev. Som sagt skjønner jeg ikke noe av teksten, men jeg tror jeg skjønner bildets mening. Ved å bruke dette produktet lukter du som en gris. Etter en tur på byen, som det heter, kan jeg bekrefte at mange bruker produkter med slik virkning....

lørdag, oktober 18, 2008

Konsert: Halvdan Sivertsen


Trubadur og ståoppkomiker? Denne Sivertsen hadde Oslopremiere på Christiania Teater fredag kveld. En forrykende forestilling, og hadde jeg kastet terning ville den hatt seks på alle sider. Dette var moro. Og det var bra! Med sanger fra hans nyeste plate, og selvsagt noe gammelt, og for publikum, velkjent. Det var tidvis allsang, og ståoppkomikeren fra Bodø bandt det hele sammen med alvor og latter mellom sangene. Konserten varte i godt og vel 90 minutter. Like lenge som en fotballkamp, men du verden så mye morsommere. Kjøp billett, se konserten og la deg underholde stort av denne lystige trubadur, også kjent som vår tids Halvdan Sivertsen.

fredag, oktober 17, 2008

Tabbe fra Apple


PC-produsenten Apple presenterte sine ny maskiner forleden, og ved en forglemmelse er det ikke mulig å bruke Macbook Pro-maskinene med de skjermene du eventuelt måtte ha fra før. Dette er intet mindre enn en skandale. Apple har fjernet skjermutgangen som du kunne koblet din eksterne skjerm til, samt at de har fjernet Firewire 400-porten. Apple har inført noe de kaller "Mini DisplayPort", som ikke passer til noe du har fra før uten adapter, som IKKE følger med, når du bruker rundt 15-20 tusen på din nye bærbare. Dette er ekstrautstyr og heter "Mini DisplayPort to DVI Adapter" til kr 250,-, eller "Mini DisplayPort to Dual-Link DVI Adapter" til 800,-. Nå er denne macbookproen sannsynligvis den beste bærbare maskinen som er i salg, men likevel; Dette er rett og slett dårlig.

torsdag, oktober 16, 2008

Hellstrøm rydder videre

Hellstrøm rydder opp - for et gullprogram! I dag besøker han Fru Inger i Trondheim. "Maten er redselfull" som han sier. Programmet har løftet seg fra en knallstart og er nå hysterisk bra. Hellstrøm har virkelig tatt grep etterhvert som programserien skrider fram. Eyvind Hellstrøm tar en runde på kjøkkenet, og finner noe som minner om blåskjell i ei bøtte. Innehaveren sier: -Det lukter faktisk blåskjell....Hellstrøm svarer: -Nei fy faen, det gjør det ikke! Fru Inger reklamerer med terningkast seks på sine nettsider. Undersøkelse i Trondheims restaurantmiljø har avslørt at innehaveren, Morten, har kastet terningen selv....
Dette er det beste TV3 har sendt på lange tider, og det eneste jeg finner grunn til å se på om dagen.
Edit: Dagens program er over, og jeg kommer ikke til å spise her. ALDRI!
Edit2: VG følger opp og skriver om den såkalte restaurantens terningkasting.

Vinsmaking er også jobb


I dag var det vinsmaking og visning av nye viner på Hotel Continental. Nye viner kommer på markedet, og noen må smake på dette før det kommer i hyllene. I var det blant annet en vin som går under navnet Zulufadder, hvor 10 kroner av hver solgte flaske går uavkortet til denne organisasjonen, som Mari Maurstad startet i 2005. Zulufadder er en organisasjon der ingen administrasjonsutgifter belastes giverne, og alle pengene går rett til de som skal ha hjelpen. Så når denne vinen kommer i salg, kjøp vin og støtt Zulufadder.

tirsdag, oktober 14, 2008

Gullkorn fra Jan Thomas

"Jeg husker faen ikke hva han heter!", og hvem var det han "faen ikke" husket hva het? Norges statsminister. Koko! Det vankelige spørsmålet kom fra Thomas Giertsen på Torsdagsklubben.

Blogged with the Flock Browser

For lite norsk

Debatten raser på dagbladet.no, det er vistnok for mye eller for lite norsk musikk, som er bra eller dårlig. Forskjellen på dårlig norsk og dårlig engelsk er tydeligvis at de som ikke liker norsk musikk ikke skjønner hva som synges på engelsk. Der er det mye dårlig. Jeg orker ikke lese alt svadapreiket som skrives i debattinnleggene under saken, men konstaterer følgende; Det er FOR LITE norsk musikk i radio.

Blogged with the Flock Browser

mandag, oktober 13, 2008


Civil Air Traffic Worldwide 24h from Thomas Hofer on Vimeo.
Her er en kul videoanimasjon som viser hvordan flytrafikken beveger seg over verden i løpet av døgnet. Det er ganske tett med fly enkelte steder, mens det er relativt langt mellom flyene andre steder.

Svolvær, Lofotens hovedstad

Verdens torskefiskehovedstad ligger sentralt plassert midt i Lofoten - vildt og vakkert ligger byen mellom høye fjell som stuper dramatisk sett ned i krystallklart vann fullt av stor fisk. Ta med stang og lei en båt. Det utstedes fiskegaranti. Skyer, fjell og hav i skjønn forening gjør området innhyllet i helt spesielle lysforhold som de flinkeste fotografene klarer å fange....

torsdag, oktober 09, 2008

Telemark


Kronprinsparet har i et par dager besøkt idylliske Telemark. Turen startet med fint vær i Notodden, fint hotel i Dalen og regn i Fyresdal og Nissedal. Det regnet også i Kragerø ved ankomst der. Presseprogrammet på slike turer er travelt med visdomsordene "skynd deg, og vent", eller som de fremmedspråklige fotografene sier det; Hurry up, and wait. Det er omtrent 15-20 fotografer og journalister som følger kronprinsparet på denne turen. To norske ukeblader, to norske byråer, lokalaviser fra de stedene som besøkes, tre-fire utenlandske fotografer fra store byråer, TV-2 var med første dag, og selveste kringkastingen dekket besøket med mannskap fra sine lokalkontor, med sendng på TV og radio. Det er et stort følge som busses rundt i grisgrendte strøk, stort sett fjernt fra mobildekning og uten uten strøm i bilen. Det er lagt opp til internettdekning ekelte steder, men det er trolig ikke sjekket på forhånd, og når rikspressen stuper inn og skal sende bilder, filmklipp og stoff til sine respektive hjemmeredaksjoner kneler ofte hele nettsystemet. Det er ikke dimensjonert for de datamengdene som skal sluses gjennom på noen hektiske minutter. Det bannes. Men det som egentlig er det største problemet er alle presseposisjonene. De er plassert slik at det omtrent ikke er mulig å få bilder forfra. Det er ikke så mange jeg kjenner som helst vil ha bilder av RYGGEN til kronprinsparet(joda, det er faktisk enkelte ganger det er et poeng...). Stort sett ikke. Men fotopunktene plasseres nesten alltid slik at det ikke er mulig å få bilder som kan brukes til noe. Derfor er trikset å mingle med publikum, men ikke si det til noen av mine kollegaer.

Vi skynder oss og venter på bilder av ryggen til hovedpersonene. Så reiser vi videre til neste sted og de samme ryggene. Jeg skjønner ikke helt hvorfor presseplassene alltid legges slik at vi skal få sett ryggen til de kongelige..... Sykt, men sant.

søndag, oktober 05, 2008

Større fallskjerm - større fart?

"Deltakerne har måttet bruke fallskjermer som er større enn normalt, for å komme seg raskt ned gjennom den tynne luften i høyden." - melder Aftenposten ved hjelp av NTB i dag. Fakta: Det reneste tøv. Fallskjerm brukes for å BREMSE farten. Setningen skulle vært: ".....for å komme seg sakte ned gjennom den tynne luften i høyden"

Blogged with the Flock Browser

lørdag, oktober 04, 2008

Er det mulig?


Kjendisnettstedene dagbladet.no og vg.no melder i dag om giftemålet til roer og bonde Olaf Tufte. Mannen er ganske kjent, og gullvinner i OL. Det er selvsagt helt greit å dekke den saken. Dette klarer imidlertid ikke disse nettstedene, men baserer seg på byråbilder, uten tekst. De har altså ikke funnet saken viktig nok til å sende egen reporter. Dagbladet bruker da også et bilde av to andre personer, nemlig skiesset Vibeke Skofterud og hennes kjæreste i stedet for den lykkelige brudgom Olaf Tufte. De har rett nok en link med "les mer", men der er det kun byråbilder, på samme måte som VG, som ikke krediterer fotografen engang. Har Dagbladet og VG vært tilstede i Horten i det hele tatt?

Den blå tunnel

Verdens lengste tunnel ligger i Sogn og Fjordane, og går under navnet Lærdalstunnelen. Det har sin naturlige forklaring. Den går fra Lærdal, eventuelt til Lærdal. Det er tre fargerike stopplommer, med all stans forbudt. Som om noen bryr ren om det. Tunnelen er et mestersmykke fra Statens Vegvesen, og det er morsomt å kjøre de 24,5 kilometerne gjennom fjellet. Bortsett fra en ting. Fotoboksene. Jeg synes det er regelrett usportslig. Putt heller flere uniformerte biler på veien. Og dropp boksene. Lykke til.

Fleip eller fakta?

Dagbladet siterer en sak i Telegraph, hvor en surfer er avbildet. Det er også en hai med på bildet, under vann. Det som imponerer i denne sammenheng er at Dagbladet forteller at vekta på haien er 227 kilo. Hvordan fant de ut det? Det står ikke i artikkelen de har oversatt. Dagbladet bruker også, bevisst eller ikke, ordet "dødsmaskin" om haien, noe som originalartikkelen ganske korrekt ikke bruker. Desperate Dagbladet dikter videre?

torsdag, oktober 02, 2008

Fjellet kaller

Det er fargerikt i fjellet i disse dager. Om ikke sola skinner, har det i alle fall kommet noe snø enkelte steder. Og jeg gleder meg. Det ble et stykke til fots i dag, men en jakthund legger imidlertid noen flere kilometer bak seg en oss på to bein. Det er et avsindig tempo på denne hunden, med lange løp opp og med i fjellet. Nu i skrivende stund, foran peis, med kaffe og kake og ønske om en Braastad, har bikkja intatt horisontalen etter restemat bestående av raspeballer og svineknoke. God mat for folk og dyr.

onsdag, oktober 01, 2008

Sopp er topp

På dagens patrulje kom juniorsoppeksperten til kort og var sterkt i tvil om denne soppen kan spises. Vi planlegger å servere soppsuppe. Klokka er nå 15.45, så jeg trenger raskt svar. Spørmålet er: kan soppen spises?