søndag, februar 28, 2010

Hvilket kamera bruker du?

Ofte får jeg dette spørsmålet, og vanligvis er svaret "N95". Det er min mobiltelefon som jeg alltid har med. Hvis jeg har med noen av de andre kameraene er det rimelig lett å se, og spørsmålet kommer sjelden opp. Lurer på om Hemingway fikk spørsmål om hvilken skrivemaskin han bruker?

fredag, februar 26, 2010

Værmelding: Silkeføre!


Mye flinke folk i alpinanlegget pao Voss. Spesielt imponerende er alle de lokale heltene ikledd sæggebukser og sæggejakker, og twintip slalom- eller telemarkski. Sykt tøft å se hvordan disse ungdommene fryktløst setter utfor uten tanke på hva som er bak neste kul. Men de er avsindig gode på ski. Hopper høyt og langt, og om de lander forlengs eller baklengs betyr ingenting. Det er bare å kjøre videre.
Det har vært, og er, fantastiske løssnømuligheter i Vossafjellet, og bergenserne som kommer hit på vinterferie kommende uke, kan glede seg til glitrende forholdt i bortover- og nedoverløyper. I følge Yr.no skal det bli strålende vinterferievær hele uka. Skulle gjerne vært her lenger...

Er våren i anmarsj?



Moro i bakken i dag også, og i tillegg til en EOS 7D hadde jeg med et GoPro HD som testes i forkjellig bruk. Forsøker å finne alternative bruksområder, noe som ser ut til å gå greit. Kjørte med kameraet i hånda et par turer. For montering på skitupp eller hjelm, må jeg gjenfinne festet som jeg har lagt et lurt sted.... Eller kjøpe nytt. Det ligger vel an til det siste. Ellers blir jeg mer og mer sikker på at Canon EOS 7D ikke er noen erstatning for mk-modellene. Fokus er bra, vekta er bra, video er bra....men det er ikke mulig å vite om kameraet bestemmer seg for åtte eller tre bilder pr sekund. Og noen ganger er det ganske viktig. For eksempel i skibakken. En annen liten ting er crop-faktoren, som er på 1,6. Det betyr at en 100mm blir til 160mm, og det som var vidvinkel blir til normalobjektiv. Synd når det er vidvinkel jeg trenger, og det er det ofte.

onsdag, februar 24, 2010

Puddervarsel


Puddervarselklokken slo inn for fullt i dag tidlig da det i løpet av noen få morgentimer kom nær 30 cm snø, og det ble sporenstreks ryddet plass i kalenderen til en tur i bakken. Selvsagt var kameraet med, og jeg klarte nesten å dokumentere en ekte Kongelig norsk Faceplant. Det skal være mulig å ane konturene av hva som har skjedd ved å se på denne videoen. Det må imidlertid nevnes at ingen ble skadet, bortsett fra et ansiktsavtrykk i snøen. Bakken er strålende, det er ikke køer(det er ikke ferie her....hurra), og det er ikke minst mer enn nok snø. Hvor mye bedre kan det bli?

God natt


Deilig å ligge i gapahuk med denne utsikten? Jeg vil tro det, men ikke i kveld. På vei ned i dalen måtte jeg bare ta et bilde. Jeg hadde ikke stativ med, men brukte en kantstein på veie, og en jakke som underlag. Det var åpenbart ikke opptimalt, samt at jeg burde hatt en større vidvinkel. Men jeg har laget en kladd, og vet at neste gang...eller i allefall, en annen gang, skal jeg stoppe og ta et bedre bilde. Bildet er tatt med EOS 7D, omtrent kl 20 på kvelden. Tidspunktet for lengre fotostopp var imidlertid litt vanskelig. Det nærmet seg storslalommedaljer, skicrossmedalje og ikke minst curlingkamp mellom Norge og Storbritania. Det er enkelte ting man bare forsøker å rekke. Nå skal maskinen få stå i fred og importere video som skal redigeres ferdig i løpet av et par uker. Det blir tida og veien, og jeg ønsker meg med dette riktig god tur....

mandag, februar 22, 2010

Ut å ta bilder


Nå på vinteren, men krystallklar frisk luft, lav sol og masse snø er det viktig å komme seg ut. Ikke bare for å gå turer i lysløypa eller kjøre i slalombakken. Det er også ideelt å ta bilder. Dette bildet er rett og slett et snapshot. Kameraet lå i bilen, og jeg var i ferd med å måke innkjørselen da traktoren kom forbi og ryddet i veien. Lav sol, snø og skygge gir litt dramatikk i bildet. Det er ikke annet enn en traktor som kjører forbi og freser bort snø, men ved hjelp av lyset ble det likevel et ganske godt vinterbilde. Ønsker du å ta bedre bilder, er det et par ting å tenke på:
1) Ta med kamera
2) Ta flere bilder
3) Ta ansvar for egen utvikling
4) Ta sjanser
5) Ta beina fatt.
Digitale bilder er gratis, derfor er det ikke noe å spare på. Ta masse bilder. Et blinkskudd er resultat av nok bilder....

søndag, februar 21, 2010

Kaldt ute i dag også

Martin Johnsrud Sundby:
"Northugs lagkamerat, Martin Johnsrud Sundby, som også går på Fischer-ski, gjorde noe så uvanlig som å refse smørerne offentlig etter løpet.
- Hva jeg er mest skuffet over? At vi ikke klarer å smøre gode nok klassiskski. Skal jeg være med i teten, og bruke styrken min, er jeg nødt til å ha gode klassiskski. Jeg var så sliten på den første 15 kilometeren, at jeg ikke visste hvor jeg var hen, sa han til NRK."

Ja, det samme følte jeg i dag, rett etter at jeg tråkket gjennom isen og både Fischerskia og Salomonskoa ble klissvåte. Det ble som å gå med platåski... Uggen følelse. Smurningen klarte ikke håndtere den uvante situasjonen som plutselig dukket opp. Jeg kreket meg til nærmeste landkjenning og tok av skia. Tror du ikke jeg tråkket gjennom snøen og sto fast til navelen? Det ble en kamp for å gjenvinne kontroll. Jeg er sinnsykt skuffet og lei over denne smøretabben. Dette er noe jeg kommer til å ta videre.....vent.....pokker...jeg har smurt skia sjøl.... Bummer! Og mens jeg skrapte frosent isvann og snøsørpe av ski og sko, satt bikkja og holdt vakt i tilfelle den lokale ulven skulle finne på å stikke innom. Heldigvis hadde jeg med Fjellduken, kakao og to skiver til meg og en til hunden. Det ble kald retur med våte sko og våte hansker..... Men utrolig deilig å være ute i været.

Kaldt ute i dag


Tok bilder i et bryllup i dag, og det var ønsker om utebilder med snø og ski. Det stiller jeg selvsagt opp på. Og det ble som forventet en sykt kald opplevelse. 12 kalde grader, frosent kamera i hånda, vind og snø gir alle muligheter til å forfryse fingrene. Men det gikk bra i dag også. Lysmann løp etter brudeparet med radiostyrt flash. Kaldt og godt. Men enda kaldere for dagens brud i hvit kjole, bare armer og uten ullundertøy. Hun sa det gikk bra, men jeg tror det var lurt med dynejakker og Fjellduken mellom fotograferingene. Brudgommen pådro seg imidlertid en letter forfrysning, som ble oppdaget tidlig og tatt under behandling. Det så ut til å gå bra. Den største faren er kanskje forkjølelse, men jeg håper ikke brudeparet blir syke etter dagens fotosession. De er imidlertid ski- og vinterfolk, og tåler trolig en trøkk. Nå er det jobbing i Lightroom og Photoshop på programmet, mens brudeparet reiser på tur til varmere strøk, tror jeg. Det blir en omfattende jobb. Igjen.

torsdag, februar 18, 2010

Se mot stjernene


Var på kaffebesøk hos en nabo forleden, og demonstrerte og forklarte litt fototeknikk. Hvordan blender og lukker henger sammen, valg av optikk, bruk av stativ osv. I den anledning tok jeg dette bildet. Et fly på vei til Gardermoen passerer over vårt boområde. Jeg la i farta ikke merke til den lille detaljen jeg har ringet rundt, før jeg så på min mac. Nå lurer jeg veldig på hva det er. For de som jobber med verdensrommet har jeg noen detaljer om bildet. Det er tatt i sør-vestlig retning, klokka er omtrent 20:27, det er 13. februar, og det er tatt fra Lutvann i Oslo. Kan du svare på dette, eller om du kjenner noen som kan, legg gjerne igjen svaret i en kommentar. Jeg har lurt på om det er en lysrefleks, men finner ikke noen inngående lyskilde som passer med dette. Bildet er ikke beskjært.

Kamera til salgs



Canon EOS 1D mkIII selges. Kameraet er tilnærmet strøkent. Har vært på rens hos Serviceproffen når behovet har meldt seg. Og siden kameraet er mitt, har jeg behandlet det deretter. Tatt godt vare på, rett og slett. Firmware er oppdatert rett før jul. Det er to kortplasser i kameraet. En til CF-kort og en til SD-kort. 10mpxl, 10 bilder pr sek. Kameraet kan leveres i Oslo-området. Ny pris hos Fotovideo er 28000,-.

EDIT: Selger i samme slengen en trådløs(WFT-E2/E2A) sender som passer til kameraet. Les mer om denne her. Alt er kjøpt i Norge. Fotovideo selger den for 7000,-

EOS 1D mkIII selges for 17000,-
Canon WLAN transmitter WFT-E2 selges for 4500,-
Fellespris kan diskuteres. Leverer i Oslo-området.

onsdag, februar 17, 2010

Årets bilde

Her ser du hvordan bildene kuttes og beskjæres helt vilkårlig. Vil du se hvordan bildet egentlig ser ut må du klikke her.


Lommekamera


For noen uker siden kom et lite morsomt kamera i posten. Jeg har skrevet om dette før, men nå har jeg igjen hatt det med på tur. Og tok dette bildet i bunnen av en lang bakke. Kameraet leverer varene, men det er EN stor ulempe. Det er ikke mulig å se det du tar bilde av før du kommer hjem og laster inn på macen. Fordelen er jo at det er så stor vidvinkel at "alt" er med, men det ville vært moro å kunne komponere bildet på et vis. Dette er i så måte et ekte "point and shoot", eller "stup og skyt"-kamera. Det er helt automatisk og tar faktisk greie bilder. Men det morsomste er å filme. Kameraet er stort som en fyrstikkeske, og kan monteres hvor som helst. Eller det kan holdes i hånda og du bare peker på det som skal filmes. Morsomt kamera som det skal forskes mer på. Må få tak i flere fester. Hjelmfeste, sykkelfeste, skifeste, håndfeste, bilfeste, linefeste, stativfeste.....joda. Jeg skal klare å finne diverse bruksområder for dette. På vei ned fra Haukåsen radar i Østmarka filmet jeg min irske setter i fullt firsprang nedover løypa. Skulle ønske jeg hadde samme kondis...

søndag, februar 14, 2010

Ute i felt


Det kan vel kanskje ikke kalles å jobbe i felt når man sitter på en kafé, redigerer bilder, drikker kakao og spiser småkaker? Jo forresten. Dette er også å jobbe i felt. Til alle Dere unge fremadstormende fotografer som ikke har hørt om mørkerom. Den digitale hverdagen er noe helt annet. Du slipper å returnere til redaksjonen eller hotellrommet for å levere/fremkalle film, evt slipper å stå i et mørkt rom med illeluktende kjemikalier oppover armene. Forresten....det hadde jo faktisk sin sjarm. Og jeg har et mobilt mørkerom liggende i en diger koffert i kjelleren....kanskje jeg skal montere det? Følg med. Jeg tror faktisk det blir gjort i i løpet av kommende uke.

torsdag, februar 04, 2010

Moro med Mudo

Sist helg var det tid for Mudo å evaluere og gradere sortbeltekandidater. Jeg var innom lørdag og filmet litt under evalueringen. Alt ble filmet med min nye Eos 7D på frihånd. Forøvrig ble jeg av en kollega i går kveld gjort oppmerksom på en særegenhet ved dette kameraet. På dagtid tar kameraet 8 bilder/sek. På kvelden tar det 3 bilder/sek. Jeg trodde ikke det var mulig, men joda....det stemmer. Er det mørkt går hastigheten ned til ca 3 bilder i sekundet. WTF! Hva i huleste er det Canon har gjort her? Dette skal det forskes mer på!

MudoConvention10vinter - Images by Tom Hansen

tirsdag, februar 02, 2010

Nytt kamera tatt i bruk

Kjøpte en Canon 7D for et par uker siden, og har kun brukt dette kameraet på jobb siden da. Søndag var det imidlertid behov for flere kameraer, og jeg tok med de gamle 1D mkIII-kameraene i tillegg. Etter et par uker med 7D kan jeg bekrefte at det er et bra kamera, og jeg har ikke savnet noe annet. Men da jeg igjen plukket opp 1D-kameraene og begynte å bruke disse i tillegg, merket jeg at, joda, det gir en annen følelse. Det virker mer solid, det går litt fortere, det er litt mer "tyngde". Både følelsesmessig, og ikke minst i vekt. Bildekvaliteten fra 7D er imidlertid helt topp. Og en annen fordel er at det er mulig å filme i mer enn bra nok kvalitet, og med ekstra mikrofon blir lyden helt OK. Selv om jeg ikke kan høre på lyden under opptak. Det burde selvsagt være mulig. Gjerne også mulig med to mikrofoner i hvert sitt spor. Men er dette kameraet det endelige kameraet? Nei, det er nok ikke det. Men det er veldig bra. Det må imidlertid ikke misforstås; Jeg har lyst på Eos 1D mkIV, evt 1Ds mkIV(vet ikke om det kommer...), men det ligger nok litt fram i tid. Her er en link til en hastig laget video søndag ettermiddag.