fredag, april 30, 2010

Photoshopping


Er dette et juksebilde? Vanskelig å si. Fargene er saturert, himmelen er gjort mørkere og mer dramatisk, det var ikke lyn der da bildet ble tatt, Det er foretatt kraftig vignetering.... Joda. Artig bilde. Og det var sånn jeg så det for meg da jeg tok det. Er bildet juks? Det forteller min fantasi i det øyeblikk bildet ble tatt, selv om kameraet ikke klarte å få med hele fantasien. Photoshop var litt hjelp i så måte. Og snart er CS5 i boks.

tirsdag, april 27, 2010

Skynd deg og vent.

Det er mye som skal klaffe før en president og en konge møtes til lunsj. Her er en bildesekvens bestående 1542 bilder tatt i borggården på Akershus Slott. Bildene er tatt i løpet av timen før ankomst. Anledningen var lunsjen som avsluttet statsbesøket fra Russland. Her er alt mellom innmarsj og utmarsj av HM Kongens Garde. Det er mye venting, før alt fokus konsentreres om de sekundene da bilene med ankommer og president, konge og statsminister møtes og går inn. Så er alt over...

søndag, april 25, 2010

Sommer er brudefototid


Wedding S&O - Images by Tom Hansen
Noen som skal gifte seg? Har noe tid i sommer. Ta kontakt for skreddersydd opplegg. Jeg tar tradisjonelle brudebilder med sterkt reportasjepreg og fokus på overraskende detaljer. Mine brudeoppdrag er todelt. Det enkleste er standard brudebilder på avtalt sted rett etter selve vielsen. Dette kan bygges ut til fotografering under vielsen, fotografering etterpå, samt bilder i forkant av middag. Det er også mulig med "full dag". Start på morgenen, fotografering frokost, hos frisør, påkledning, styling, vielsen og fullføre til dans. Et svært omfattende opplegg som ofte gir veldig mange bilder. Bildene over er fra et tredagers bryllup. Kun utvalgte bilder fra vielsen og utover er vist her.

Har fargen noe å si

Har det noe å si hvilken farge servelaten har? Her er to forskjellige Gilde servelat. Samme dato, samme hylle, men ikke samme farge. Hva er galt? Ostesmørbrødene var i alle fall gode.

lørdag, april 24, 2010

Kniv og skinnmerker


Unger som er speidere har ingen fritidsproblemer. Det skal tas merker i førstehjelp, bålkunnskap, telt, redningsline og masse mer. Det er også skinnmerke og knivmerke å ta. Her i huset har tre barn holdt på med kniv- og skinnmerke siden juletider. Kun en ting ble kjøpt ferdig, og det var knivbladet. Håndtaket er dvergbjørk fra Golsfjellet, brakt hjem og kappet til passende lengde, slipt, pusset, beiset, lakkert og tilpasset. Messingbeslag er kuttet, boret, slipt og pusset. Knivbladet ble festet til håndtaket før skinnarbeidet tok til. Kutting etter mal, lage hull til søm, og sy(vondt i fingrene...). Da sliret var ferdig ble det farget og preget med egenkomponert mønster. I dag ble siste hånd lagt på verket, og nå er det kun tørking av sliret som gjenstår. Tre-fire dager til og alt er klart.

onsdag, april 21, 2010

Hva er dette?


Fikk besøk av denne fuglen i dag. Jeg vet ikke hva den heter, hva slags art det er eller hvor den kom fra. Noen som vet noe mer?

mandag, april 19, 2010

Mer Photoshopping



Lurer på hvorfor bildet i Aftenposten ser anderledes ut en originalen hos Reuters? Som om ikke originalen var dramatisk nok? Det har etterhvert blitt en diskusjon om bildebehandlig, og jeg ønsker debatten velkommen. Photoshop er et mektig verktøy. Hvor mye bilderedigering nyhetsbilder tåler er tydeligvis modent for diskusjon. Noen påstår at bildet sier mer enn 1000 ord. Jeg vet ikke, men om bildet ikke forteller sannheten blir det ikke lettere å være en troverdig kilde til nyheter. Da må man lete andre steder etter det man tror er virkeligheten.

Om noen vet om andre overstadig behandlede photoshopbilder er det bare å legge igjen link i kommentarfeltet...

Edit: Oppdaget samme bilde hos Nettavisen.

Slutt for i år?

Det ser ut til at skisesongen går mot slutten. Lite snø i marka gjør sitt til at det ikke frister å ta skia med på morgentur med hunden. Men de er ikke pakket vekk. Det kan bli fjelltur og annen moro på kort varsel. Det gjelder å være klar.

fredag, april 16, 2010

Twitterintervju?



Du store alpakka. Innovativt intervju via twitter. Blir artig å se om det kommer noe på VG-nett.

Kan vi stole på bildene?



Photoshop er et nyttig verktøy for fotografer og andre. Og i pressefotografmiljøer går diskusjonen om hvor mye "photoshopping" kan vi godta på reportasje og nyhetsbilder. Jeg vil at mine bilder skal fremstå ekte og troverdig, og gjør kun små justeringer i photoshop på bilder til aviser og blader. I går fant jeg disse bildene fra Island. VG, abcnyheter og Aftenposten bruker det samme bildet. Men det ser helt forskjellig ut. Noen har gått amok i photoshop. Det er Reuters som har sendt ut bildet til Aftenposten. Reuters har strenge regler for hva som kan gjøres med bilder. Og det er ikke mye. Som det blant annet står:

No excessive colour manipulation. (thus dramatically changing the original lighting conditions of an image).

Lurer på hvem som tar ansvar for denne bildebehandlingen?


Edit: Det var Reuters selv som har sendt ut bildet, og har kommet med beklagelse og nytt bilde. Påstand om juks fra Aftenposten og ABCnyhetene er herved frafalt....next case.

søndag, april 11, 2010

The naked chef

Sitter med laptop og TV, kaffen er snart klar, og det er BBC lifestyle på gang. Jamie Oliver er "The naked chef", og denne gangen i reprise. Jamie er faktisk en folkehelt og han har et stort prosjekt på gang i USA. Jeg synes noen bør ta grep og gjennomføre noe lignende i Norge. Og hvorfor serveres det ikke varm skolemat til alle elever? Det er fordi vi har politikere som mener det er viktigere at alle er like dårlige enn at noen blir inspirert til ekstra innsats.

søndag, april 04, 2010

Kommer sommer?

Jeg er ikke lei vinter og snø, det er fortsatt moro å gå på ski. Og her er det glitrende føre og masse snø. En av hyttenaboene, som har ført sirlig log over snødybder siden 1965 kan melde følgende: det har aldri vært mer snø her...

Men åkke som, snart er det tid for sommerdekk, båndtvang og pollen. Og jeg lurer på om det blir varmere i sommer enn i fjor sommer? Foreløpig er planen en tur over Besseggen. Skikjøring på Jostedalsbreen, flåtetur nedover fra Tynset mot Elverum, ridetur på Hardangervidda og 30 netter utendørs i felt.

fredag, april 02, 2010

Stabilisatorvirkningsfeil

Mange, for ikke å si alle, ny objektiver kommer med stabilisator. I allefall om det er en viss grad av teleoptikk. Så også min 28-300 fra Canon. Som er et ok allbruksobjektiv. Stabilisatorens kvalitet er det imidlertid så som så med. Den er faktisk SYKT DÅRLIG!! Og endelig har jeg klart å filme hvordan den virker. Og her er videoen. Dette er intet mindre enn katastrofalt ubrukelig. Derfor har jeg da heller aldri brukt stabilisator på dette objektivet(heller). Jeg har snakket med Canon og Canonverkstedet. Ingen skjønner hva som skjer. Ikke jeg heller, og jeg er ikke fornøyd. Tar Canon grep? Neppe. Derfor denne reklamefilmen. Filmsnutten er av en fallskjermhopper som henger under åpen fallskjerm....

torsdag, april 01, 2010

Påskesnøfall


Det blir en strålende skidag i Oslo i dag. Marka ligger nyhvit og venter. Brøytebilen har ikke kommet ennå, men det gjør ingenting så lenge skia står klare og bikkja må ut. Som Dere ser av bildet er det i praksis "ski in, ski out" for oss som bor litt avsides(12 min fra Oslo Rådhus....). Kan det bli bedre enn nysnø og blå swix? Har det kommet snø andre steder i landet?

edit: Aprilsnarr....gammelt bilde