tirsdag, september 30, 2008

Men politiet kan....

Helsevesenet har ikke sentrale systemer som akuttmottak kan nyttoggjøre seg. Dette tar VG opp i en stor sak på nett i dag. men derimot alle ting du gjør som er ulovlig, og du blir tatt for, rulleblad, bøter, prikker, osv er imidlertid rakst tilgjengelig for enhver politimann, enhver operasjonssentral, eller enhver lensmann utover hele Norge. Hvorfor er det da så vanskelig å få til noe tilsvarende for helsevesent? Politiet har tilgang til et utall registre og baser. De har sin egen politioperative log, hvor alt som skjer i aktuelle distrikt logføres fortløpende. Strafferegisteret er et annet som er tilgjengelig. Elys, Autosys bøteregister, folkeregisteret, utlendingsregister, våpenregister, passregister osv. Alt ligger lett søkbart for politiet. Tilsvarende burde det lages sentrale helsesystemer med alle journalføringer som akuttmottak og legevakt enkelt kan sjekke i et sentral søkbart register ved pasientmottak. Siden vi er i 2008(potetens år) burde dette ikke være noe datamessig problem...eller?

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det er en aldri så liten forskjell på de to registrene du nevner her min gode venn. Helseopplyninger er underlagt noe som heter personopplysningsloven, noe de registrene du nevner IKKE er (autosys etc) Personopplyningsloven med forskrifter forhindrer meget effektivt en databehandler fra å kunne utlevere sensitive opplysninger til en annen databehandler. Det finnes selvsagt unntak fra dette, som inntrer dersom det er fare for liv etc. Litt synd at det ikke fremkommer bedre i media at dette faktisk er det største hinderet fo utvaksling av pasientinformasjon mellom sykehus, og eventuelt prmærhelsetjeneste, og faktisk ikke de tekniske løsningene. Litt komisk opp i det hele at det er Ullevål Sykehus som uttaler seg, de har faktisk tro det eller ei, utviklet sitte eget pasientjournalsystem, som absolutt ingen andre sykehus benytter. Nær sagt alle andre sykehus kjøres system fra samme produsent (DIPS).

Anonym sa...

Helsevesenet har jobbet lenge med sentraliserte løsninger, men arbeidet går tregt og trolig har de satset litt for omfattende.

Men dersom dette er viktig for deg som person så finnes det hundrevis av selskaper som tilbyr løsninger der du kan informasjon tilgjengelig i en nødsituasjon, feks det norske selskapet World Medical Center www.wmc-card.no.

Trolig vil det nok ta minst 10 år til før helsevesenet kan drømme om en felles løsning, slik er det jo med byråkrater

Anonym sa...

Dette er vel i grunnen gammalt nytt! Denne samhandlingen var oppe til diskusjon i det som den gang var helse øst. Men på grunn av sidrompa/utgamle leger som ikke ville/ kunne forstå seg på IT løsninger, ble dette ikke prioritert. Jeg var selv pådriver får å få gjennomført kryptering av dataoverføring, men ble som sagt overkjørt, av leger som helst ville ha pasientjournaler på papir. Så at dette ikke har kommet videre er vel ikke noe rart.