tirsdag, april 28, 2009

9-årig hagleskytter

"En kvinnelig lærer lot seg ikke skremme, og grep resolutt inn", meldes det på vg-nett i dag. Saken handler om en liten gutt på ni år, som hadde med seg hagle på skolen, og avfyrte to skudd i skolegården.
"Heldigvis er ikke dette noe som skjer ofte ved norske barneskoler" sier rektor . Nei, takk for det, og jeg har vel i farta ikke hørt om at det har skjedd på ungdomskoler eller videregående heller for den saks skyld. Gutten ble tatt hånd om av barnevernet, men hvem tar hånd om foreldre/foresatte og får klarhet i hvordan niåringen kunne få fatt i våpenet, og ammunisjon? Maken til uansvarlig våpenoppbevaring skal du trolig ikke lete lenge etter. Som det står i "Lov om skytevåpen og ammunisjon m.v." hos lovdata:
§ 27a. Skytevåpen eller en vital våpendel, samt ammunisjon, skal oppbevares forsvarlig nedlåst.
Tror ikke det er tilfellet her. Ikke blir det store straffen heller:
§ 33. Den som forsettlig eller grovt uaktsomt overtrer bestemmelser gitt i eller i medhold av denne lov, straffes med bøter eller fengsel i inntil 3 måneder, hvis ikke overtredelsen rammes av et strengere straffebud.
Den vanlige reaksjonen for brudd mot bestemmelsene om oppbevaring er bøter. Her kunne altså en lærer, eller en annen tilfeldig forbipasserende blitt drept, og den ansvarlige(som ikke låste ned våpenet) blir straffet med bot? Skjønner at ikke guttungen havner i buret, men det skal bli spennende å følge med på hva som skjer videre.

1 kommentar:

Anonym sa...

Fullstendig enig i at det er uforsvarlig av foreldrene å oppbevare våpen og ammunisjon lett tilgjengelig, og at dette bør sanksjoneres. Men å straffe niåringen veldig mye tror jeg har liten hensikt. Ingen tvil om at det er galt å skyte en medelev, men er niåringen 'gjerningsmannen' i denne episoden? Han var målbevisst mtp hvem han avfyrte skudd mot: En eldre elev som hadde mobbet han. Jeg synes det er helt galt å gi "offeret" sympati og niåringen skyldfølelse for dette. Man skal selvsagt ikke fortelle verden at problemer kan løses med vold, men heller minne elever, lærere og foreldre på at mobbing ikke skal gå ustraffet forbi!