søndag, mai 30, 2010

Kjendiser og media

Hvorfor har ikke Fredrik Solli-Tangen....(unnskyld), Didrik Solli-Tangen utnyttet muligheten han har hatt? Han kunne melket denne Grand Prix-kua for alt den er verd. Forberedt en karriere ETTER finalen på Fornebu(som fortsatt burde vært flyplass). Nå er min spådom at Didrik Solli-Tangen er mediehistorie om noen få dager. Antakelig er tirsdag siste dag i rampelyset for Telemarksjarmøren. Etter seieren i den norske finalen uttalte Didrik Solli-Tangen at "jeg tar fri på søndager". Den dagen så langt i hans liv hvor flest medier ønsket en prat.... Hvor dumt kan man oppføre seg? Hvorfor er mange norske artister så lite villige til å stille opp for media? Jeg har en sterk mistanke om dårlige medierådgivere ødelegger mye for artistene. Når medietrykket er stort må man ha noe å levere, og man må stille opp. Ikke tåpelige svar av typen som Didrik gir til dagens vg-nett.
Og ikke nok med det.
Norske kjendiser som blir invitert på premierer, og som ikke stiller opp, har ikke skjønt mye. Hvorfor tror de at de blir invitert? For å se en gratis film eller teateroppsetning? Neppe. Det er for at filmen, teateret, operaen eller hva det måtte være vil ha gratis omtale i media. Og dermed gratis PR, og reklame for sin oppsetning. Det er enkelt å få til når det norske mediemangfoldet etterhvert hovedsaklig dreier seg om kjendiseri. Norges største kjendiser bor på Skaugum, og de kan like det eller ikke, men de er lokkemat for medieomtale. På samme måte som premierekjendiser. Det bør gratispasasjerene snart ta inn over seg. Eller gi bort billetten til noen som fortjener den bedre.

mandag, mai 24, 2010

Fysikk og oppfinnsomhet

Unger synes ikke fysikk er moro....men plutselig var det kjempegøy. Jeg tror det er mye å hente på ungers motivasjon til å lære ved å finne alternative metoder. Ved å la ungene leke med ei brusflaske og en vannslange og spørsmålet "hvordan lage en rakett?" kom denne løsningen opp. Så spinner man videre på hvorfor dette blir en rakett, hvor mye vann, hvor stort trykk, rakettbane, landingspunkt, hastighet, akselerasjon, gravitasjon. Det er mange momenter å problemer som kan fases inn etterhvert. Dette enkle fysikkeksperimentet (les -lek) satte i gang en rekke andre leker med ball, tau, sparkesykkel osv. Ungene er nå i full gang ute, det er stille og rolig hjemme, og ingen (andre enn jeg) bruker PC (eller mac, i dette tilfellet). Hvorfor foregår nesten all læring i ett klasserom i stedet for i et laboratorium, eller ute, eller i en gymsal, eller i et basseng(unnskyld: Regjeringen lovte å fylle alle basseng...)?

søndag, mai 23, 2010

Bombe?


Vi har jo alle sett filmer hvor klokka går mot null, eksplosjonen nærmer seg, verden er på tå hev og helten må kappe riktig ledning. Og hvilken ledning er det? Svetten renner....., og der var jeg i dag. Midt i en ekstremt krevende og vanskelig situasjon, med vanlige folk rundt meg, måtte jeg ta et valg. Velge riktig ledning, og de andre måtte deretter kappes i riktig rekkefølge. Dramatisk, men det fungerte, og jeg kan fortelle om det. Riktig rekkefølge er svart - grønn - rød - hvit. Kappes ledningene i en annen rekkefølge kan det få fatale følger. Tror jeg....

fredag, mai 21, 2010

Vanskelige valg....

Jeg har gledet meg lenge til årets sommersamlig i Mudo. Mange spennende trenigner, og jeg treffer mange jeg kun møter et par ganger i året. Trene med andre og få nye impulser gjør mye med motivasjonen. Det er nye momenter å ta med inn i egne klasser. Dette er en helg jeg setter mye inn på å få gjennomført. Men i år blir det litt anderledes. Valget var ikke lett, men det er tatt. Jeg skal til Stockholm og ta bilder i et større bryllup. En kronprinsesse skal giftes, og jeg tar bildene. Det kommer til å bli kaostjeneste tror jeg, og mye taler for at det blir hektiske dager. Sannsynligvis blir det noen andre fotografer også. Trolig rekker jeg imidlertid å være med på noen avsluttende treninger søndagen. Har tidlig flight til Oslo. Håpet er passe fint vær....

mandag, mai 17, 2010

Gratulerer med dagen

Hektisk dag for noen fotografer som leverer til blader og byråer over hele verden. To av fotografene har deadline som nærmer seg med stormskritt, det sendes via mobilnettet. Stor belastning i nettet er en bøyg. Det går tregt, men bilder skal til redaksjonen. Flere bilder skal avgårde til byråer for videre distribusjon over store deler av verden. Fotografer fra England, Tyskland og Nederland har kommet ens ærend for å være med i konkurransen om de beste kongelige bildene denne dagen. Jeg har tatt ca 1600 bilder på Skaugum og foran Slottet. Mest kongelig, men endel stemningsbilder også. Løpende redigering og tagging i kameraet for sending av de første bildene. Resten av redigering og arkivering i morgen....eller en annen dag. I tillegg rundt 5000 enkeltbilder i serie som ble redigert sammen til en kort videosnutt. Timelapse av hvordan det er på Slottsplassen. Heldigvis ikke regn. Og enda mer heldigvis ikke sterk sol. Videoen ser du også på Youtube.

lørdag, mai 15, 2010

Gjette på været







Sjekket i dag langtidsværet for Oslo på Yr.no. Ser ganske bra ut fremover. Sammenlignet med Yahoo weather. Det var ikke helt samsvar, for å si det pent. Lurer på hvem som gjetter best.

torsdag, mai 13, 2010

Boksen går...

En kjenning fra barneårene. Artig at unger fortsatt leker ute og holder seg aktive er bare fordeler. Aktive og glade barn som er mye ute lærer mer på skolen. Tror jeg, og er i bedre humør, tror jeg også. Så får det heller være at enkelte overbeskyttende voksne ringer poilti og brannvesen bare det er noen som utfolder seg. Det er nok av de som sitter inne foran PC og dataspill hele dagen. Selvsagt er det greit med PC og vg-nett, men det er viktig å komme seg ut også. Og "boksen går" er en fin aktivitet. Som det står på Wikipedia "Det er en slags variant av gjemsel og passer best om man er flere som deltar." Det er fint å lære og gjemme seg, bruke terrenget man er i til å forsvinne. Det kan jo også bli nyttig om man skulle bli jaget av politi en gang. Om man da ikke er injisert med påtvungen GPS fra staten, som vil "forebygge kriminalitet". Tenk på hvordan det blir i 2050. Eirik Newth har vært der, og det ser ikke bra ut.

tirsdag, mai 04, 2010

Nei, pass nå endelig på...

I et journalistisk verk i Aftenposten i dag blir det skrevet litt rundt det å ha trampoline. Det er i denne artikkelen fokusert på farene for skade, erstatning, forsikring og ansvar. Og i tillegg har Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap ment noe om det. Sammfunnssikkerhet og beredskap? Hallo? Hvorfor skal staten ha en finger, et øye eller en klam hånd over alt? Har det noe med samfunnssikkerhet å gjøre om noen tråkker over og vrikker en ankel, brekker et bein eller (gud(hvem det nå er) forby) slår pusten ut av seg? Skal dette direktoratet, eller forsikringsselskaper, komme til hagen min og vurdere om det er for farlig å leke der? Jeg har høye trær og en fjellskrent på fire-fem meter det går an å falle ned. Øks og sag det går an å skjære seg på. Pil og bue, luftgevær og skateboard. Ungene har laget hver sin kniv, som allerede har resultert i plasterbruk etter møte med en lynskarp knivegg. Skal ikke barn og ungdom lenger få lov til å slå seg? Vi er i ferd med å utvikle oss til introverte pyser totalt blottet for motoriske egenskaper lullet i søvn av forståsegpåere om hvordan vi for enhver pris må unngå smerte, kulde, varme, risiko, utfoldelse og ha det moro. Er det rart noen blir narkomane? La oss hylle de som tøyer strikken, sprenger grenser, tar sjanser og bruker livet til det eneste fornuftige. Leve.

søndag, mai 02, 2010

Luftet sykkelen

Testet GoPro, gorillapod og sykkel i dag. Ble ikke helt opptimalt, men prosjekt "Sykkel med GoPro på tur" ruller videre. Syklet en liten runde i nærmiljøet, tok en telefon og syklet tilbake. Det var mye mer oppoverbakke på vei hjem enn på vei ut. Merkelig greier. Kan kanskje ha noe med at det var endel nedoverbakke på første halvdel av turen. Det er strålende sol i Oslo i dag, og noen skyer av typen Altocumulus med noe Stratocumulus og en Contrail.

lørdag, mai 01, 2010

Blårusstyrani i Arbeiderpartiet?


Her skal det spares noen kroner. Blårussen har inntatt Arbeiderpartiet.
"Ved å delta i fotokonkurransen gir du Arbeiderpartiet rettigheter til å bruke ditt bilde i ulike medium. Fotograf krediteres såfremt dette oppgis ved opplasting". Blårussen fra BI, med uovertruffen tro på at alt kan gjøres mer effektivt, billigere og bedre(samtidig) har intatt Arbeiderpartiet. Det er altså ikke lenger snakk om å betale for å bruke et eventuellt bilde til eget kommersiellt bruk. Dette var overraskende egoistisk fra partiet som vistnok ikke skal fremme sosial dumping. Det er selvsagt helt legitimt å arrangere fotokonkurranser, men at premien kun er at vinneren "vil få sitt bilde publisert i Arbeiderpartiets medlemsblad “SAMMEN”" virker en smule kjipt. Og om bildet endatil er så bra at det kan brukes i Arbeiderpartiets egne kampanjer, boards, annonser, andre medier osv, skal altså ikke fotografen få betalt? Det er mildt sagt utrolig frekt. Rett og slett. Ta gjerne diskusjonen om dette ut på twitter, send melding til Raymond Johansen eller Jens Stoltenberg og si hva du mener. Enhver som eier bilder som brukes kommersielt skal selvsagt ha betalt. Også fra Arbeiderpartiet.


edit: "Tanken om at vi er mer opptatt av å spre bildene våre, enn å få betalt for dem, har tydeligvis gjort oss litt naive." Skriver Arbeiderpartiet og har endret teksten til "Ved å delta i fotokonkurransen gir du Arbeiderpartiet rett til å bruke ditt bilde i ikke-kommersielle sammenhenger. Fotograf vil krediteres. Samtidig presiserer vi at det er høyst frivillig å delta i fotokonkurransen vår!".

Meget bedre. Bakgrunnen for mitt innlegg er at det sprer om seg med krav om fri bruk i hytt og gevær. Vi er noen som lever av dette.