mandag, februar 02, 2009

Overvåkingssamfunnet er her

"- Jeg er glad for at vi nå får på plass regler som skaper forutsigbarhet både for arbeidstager og arbeidsgiver, sier fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV) på departementets nettsider." - melder VG-nett på forsiden nå. Saken handler om arbeidsgivers rett til å lese en ansatt sine meldinger på sms og e-post, på arbeidsgivers utstyr. Dette oppfatter jeg som invasjon. Partiet SV, det er partiet SV som her forfekter gammelkommunistiske overvåkningsprinsipper satt i system. Mitt tips til å omgå dette er ganske enkelt. Skaff en egen kjempeprivat mobil. Ikke oppgi nummeret til arbeidsgiver. Ta alle inngående telefoner på den private telefonen, og alle utgående på jobbtelefonen. Alle sms-meldinger på privattelefonen, og all e-post via gmail, hotmail, yahoo-mail eller lignende. Da blir ikke arbeidsgiver belemret med mulighet for overvåking av e-post og sms. Og bruk kryptering. Dette er tøvete.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Å herregud, dette er jo invasjon av privatliv! Epost er personlig selv om det er jobb-epost! Syke, SYKE overformyndersamfunn.

Unknown sa...

Det var nå voldsomt da! For de aller fleste burde det være helt uproblematisk å holde seg med det antall private e-postadresser og telefoner som er nødvendig for privat bruk, og holde arbeidsgivers e-postadresse fri for private ting og annet som man eventuelt skulle ha problemer med at sjefen får se. Folk som bruker arbeidstiden og arbeidsgivers verktøy til diverse private gjøremål har da endelig bare godt av å bli kikket litt i kortene!

Dan Aksel sa...

Dette er ikke noe problem. Om man benytter arbeidsgivers domener og maskinpark til å sende privat e-post, så går man utover det som hensikten med dette.

Privat e-post kan du sendte med gmail, hotmail etc.

Skill dette i fra hverandre, og dette går helt fint.

Anonym sa...

Anonnymt sa...

"Å herregud, dette er jo invasjon av privatliv! Epost er personlig selv om det er jobb-epost! Syke, SYKE overformyndersamfunn."

Åssen er dette invasjons av privat livet? Arbeidsgiver betaler for at du får en email system å bruke PÅ JOBBEN arbeidsgiver betaler for et mobil som er ment til å bli brukt PÅ JOBBEN.
Åssen i helvete er jobb-post personlig? du jobber for en annen person du bruker dems ressuser når du sender en jobb-post som skal kun handle om jobben din og IKKE privat saker.
Hvis du menner at jobben din er likt privat livet ditt så å du ha et helt jævlig sosial liv :P

Anonym sa...

Åja, Vigleik. Så det mener du, altså. Hva med at du selv sitter i arbeidstiden og poster meldinger på blogger, da? Eller har du ikke arbeid?

Sitter du på jobb, så er du vel innenfor definisjonen din av folk som må kikkes nærmere etter i kortene.

Jeg synes det er like privat med en jobbmail som med vanlige brev. Driver man ren sabotasje av egen arbeidsplass, så har man vel om lag 3000 andre muligheter til å finne ut av det.

Du som er så åpen med arbeidsgiveren din kan vel like gjerne la ham lese gjennom all posten din da.

Anonym sa...

Jeg skjønner ikke hva tankegangen her er? Vi er kommet i en situasjon hvor jobblivet og privatlivet har smeltet mer sammen, noe som gagner både arbeidsgiver ved at man er mer tilgjengelig og gjør en bedre jobb, men også arbeidstaker som får mer fleksibilitet. Et slikt lovverk vil jo legge klare begrensninger på dette. Så kan man si at e-post og mobil er arbeidsgivers eiendom og det er bare rett og rimelig at men har innsyn! Problemet er ikke den e-posten du sender selv, men hva med all den e-posten som kommer til deg, i ditt navn? e-postadressene er som regel bygd opp med ditt navn og bedriften type ola.nordmann@bedrift.no. Hva med all den e-posten som da sendes til ditt navn? Den har man jo ikke kontroll på. Mitt forslag er å sette hardt mot hardt. Forlang at jobb e-postadressen endres til noe som ikke er tilknyttet din person, hvertfall ikke navn. Ikke ta med jobbtelefon hjem, og hvertfall ikke vær tilgjengelig på den utenfor arbeidstid.

Unknown sa...

Man kan fremdeles merke mail med PRIVAT enten i subject eller sortere i en egen mappe kallt PRIVAT. Det skal da meget tungtveiende grunner til at arbeidsgiver da skal lese dette!

Et langt større problem er faktisk SMS da. Den kan vanskelig kunne merkes PRIVAT sånn helt uten videre. Ikke alle telefoner støtter å sortere SMS'ene heller. Og det å ikke kunne arkivere privat SMS fordi man er redd arbeidsgiver skal lese den blir for flåsete. Tross alt, det er mange av oss som bare har én mobil, og den er betalt av arbeidsgiver. Jeg for min del er fullt ut beskattet både for bredbånd og og mobil, 6k i året. Jeg mener da jeg har rett på å kunne beholde SMS'en privat. Det må i samme sleng meldes at min arbeidsgiver primært bruker E-post for kommunikasjon, og aldri SMS annet enn i spesielle tilfeller.

--Geir

Anonym sa...

Forbannade politikere! Vet dere hva de er??

LANDS forrædere! De tenker kun på partiets beste! Landet, gir de blanke i! Spenn dem til helvete ned i grøfta igjen å la folket styre landet! Eller gi makten til kongen!

Jeg er så lei dere politikere å deres meninger! Dere lover og lover, men gjør ting bare VÆRRE!

ALLTID! Dere fortjener absolutt INGENTING!

Det er OSS individer som gjør en forskjell her i landet. Ikke dere, høyt profilerte idioiske politikere.

Tenk på dette folk!

Anonym sa...

Du som er så åpen med arbeidsgiveren din kan vel like gjerne la ham lese gjennom all posten din da.

Stor forskjell på ALT posten og "jobb-posten".
Ro ned litt dere som menner at dette er verdens undergang.

Hvis du ga penger til en person for å gjøre en jobb for deg så vil du jo se hva disse pengene blir brukt til?