tirsdag, mai 19, 2009

Mye å spare. Ikke.

Dagbladet bringer i dag en artikkel om høyhastighetstog i Norge. Meget bra. Jeg støtter tog. I artikkelen står det blant annet følgende
"Ifølge utredningen vil en trafikkoverføring på strekningene Oslo — Trondheim og Oslo — Bergen — Haugesund — Stavanger kutte norske klimagassutslipp med 1,4 millioner tonn CO{-2} i året. Miljøet vil spares for 1800 trailere på veien hvert år."
Du verden. 1800 trailere hvert år. Det blir snaut fem om dagen. Da tror jeg det blir uforholdsmessig dyrt å bygge i forhold til hva vi får igjen av besparelse på veitrafikk. Miljøet påvirkes sannsynligvis negativt om det bygges høyhastighetsbane i Sør-Norge for å fjerne fem lastebiler fra veiene.... De fem bilene påvirker overhodet ikke miljøet i den store sammenheng. Det gjør banebygging. Alt banemateriell, betong og folk må transporteres til og fra byggeplasser. Det krever sitt i CO2-regnskapet.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Godset som blir transportert på denne banen vil spare oss for 1800 trailere for året. Den store innsparingen for miljøet skjer i kutt i flytrafikken. Det er jo her utslippene er, ikke på de 1800 trailerne.

Anonym sa...

"1800 trailere i året" betyr 1800 trailere som kjører et helt år = 1800 trailere daglig.

(se også originale rapporten som snakker om dager)
http://www.avento.as/norskbane/default.aspx?menu=4&id=64

Anonym sa...

Det er snakk om 1800 trailere pr dag ja.. Dagbladet klarte bare ikke å få alt korrekt. Har allerede sendt en mail til journalisten.